2016 m. birželio 24 d., penktadienis

Literatūriniai muziejai

Atostogos jau įgauna pagreitį, o tikram knygų mylėtojui per jas privalu aplankyti bent vieną su literatūra susijusį objektą. Pasaulyje įkurtas ne vienas muziejus, kur galime pasivaikščioti šalia savo mėgstamo rašytojo ar personažo. Tad štai keletas jų.

1. Hanso Kristiano Anderseno muziejus (Odense, Danija)
H.K.Anderseno gimimo vieta
Trečiame pagal dydį Danijos mieste Odense XIX a. gimė visiems puikiai pažįstamas H.K.Andersenas. Praėjus šimtmečiui šiame name buvo įkurtas jo vardo muziejus. Eksponatai pasakoja apie Anderseno gyvenimą nuo pat vaikystės iki mirties. Technologijų dėka dabar muziejuje galima klausytis skaitomų pasakų, vartyti knygas ir t.t.
Įėjimo kaina suaugusiems - 90 kronų (~12 €). vaikams iki 17 m. imtinai - nemokamai.

2. Marko Tveno namai (Hartford, JAV)

Gyvendamas šiame name Markas Tvenas parašė žinomiausius savo kūrinius - Tomo Sojerio nuotykius, Princą ir elgetą, Heklberio Fino nuotykius ir kt. Šiandien šiuose 25-ių kambarių rūmuose veikia muziejus, čia vyksta įvairūs labdaros renginiai. 2012 m. Marko Tveno namai buvo įtraukti į geriausių pasaulyje istorinių namų dešimtuką.

3. Čarlzo Dikenso muziejus (Londonas, D.Britanija)

Čia Dikensas gyveno su savo žmona Katerina, tad lankytojai kviečiami pamatyti kambarius, kuriuose jie priiminėdavo svečius, pietaudavo, namus, kuriuose sukurti tokie kūriniai kaip Oliveris Tvistas. Muziejuje taip pat vyksta renginiai šeimoms, rengiamos parodos, organizuojami pasivaikščiojimai po vietas, kuriose vyko žymiausių rašytojo knygų veiksmas.
Bilietų kainos: suaugusiesiems £9 (~ 11€), vaikams nuo 6 iki 16 m. -  £4 (~ 5€).

4. Franco Kafkos muziejus (Praha, Čekija)

2005 m. Prahoje atidaryta ilgalaikė paroda, skirta šiame mieste gimusiam rašytojui. Ji suskirstyta į dvi dalis: Egzistencinę erdvę, kurioje galima geriau suprasti, kaip pats miestas ir supanti aplinka veikė rašytoją, ir Įsivaizduojamą topografiją, kur galima sužinoti, kaip Kafka matė ir kūrė visiškai kitokį nei realybėje savo miesto vaizdą.
Bilieto kaina: suaugusiesiems - 200 kronų (~ 7 €).

5. Džeinės Ostin namų muziejus (Chatawn, D.Britanija)

Šiame name Džeinė Ostin praleido paskutiniuosius 8-erius savo gyvenimo metus. Lankytojai gali apžiūrėti kambarius, sodą, kuriame galima surengti pikniką, taip pat aplankyti interaktyvią parodą.
Bilietų kainos: suaugusiesiems £8 (~ 10€), vaikams - £4 (~ 5€).

6. Dostojevskio memorialinis muziejus (Sankt Peterburgas, Rusija)

Memorialinis muziejus įrengtas bute, kurį nuo 1878 m. iki savo mirties nuomojosi F.Dostojevskis ir jo šeima. Čia jis parašė Brolius Karamazovus. Prie namo yra ir teatras, kuriame dabar vyksta spektakliai, poezijos skaitymai.
Bilietų kainos: suaugusiesiems - 200 rublių (~ 3€), vaikams 100 rublių (~ 1,5€).

Komentarų nėra: