2018 m. vasario 18 d., sekmadienis

Rita Šilenskienė „Pirmas šaukštas“

Šiandien truputį netradiciškai - apie knygą ir apie save.

Visiems žinomas faktas, kad gera savijauta didele dalimi priklauso primiausia nuo to, ką valgome. Žinoma, vis daugiau yra kalbama apie subalansuotą mitybą, sveiką gyvenseną, tačiau kai parduotuvėse tiek pasirinkimo, o akys nori daugiau, nei pilvas gali sutalpinti, tai viską šiek tiek apsunkina. Ir bam - prieš Kalėdas pasirodė knyga „Pirmas šaukštas“, kurios viršelis skelbia, kad receptai subalansuoti grožiui ir sveikatai, bet nereikės skaičiuoti kalorijų. Kaip taip gali būti! Susigundžiau tuomet buvusia didele akcija ir įsigijau knygą, pasiryžusi nuo naujų metų (haha) susibalansuoti, kad būčiau kuo sveikesnė (čia atskira tema).

Pirmiausia labai patiko tai, kad knygos pradžioje (ne šiaip kokie du puslapiai, o apie 40) paaiškinta, kas apskritai ta subalansuota mityba, kokie deriniai tinkami, kokie - nelabai, ką geriau valgyti ryte, o ką - vakare. Žodžiu, jei jums tikrai nuoširdžiai įdomu, tai tikrai neteks į viską pulti stačia galva, o šiek tiek ir pasidomėsite bei gausite žinių apie maisto produktus. Taip yra dėl to, kad autorė - subalansuotos mitybos akademijos „Pirmas šaukštas“ įkūrėja, rengianti seminarus, degustacijas ir apskritai kitiems perteikianti savo patirtį moteris.
Dorada su nuostabaus skonio avokadų/agurkų padažu
Kitas patikęs dalykas - pats patiekalų skirstymas. Visų pirma - sezoniškai. Žinoma, dabar jau ištisus metus galime gauti pomidorų, agurkų ar pankolių, tačiau ar iš jų bus naudos - kitas klausimas. Niekas negali pasiginčyti, kad vasaros pomidoro ir žiemos pomidoro kvapas skiriasi kaip senas traktorius ir naujausias Lexus automobilis. Kitas dalykas - skirstymas pagal valgymą dienos metu. Asmeniškai man visada sunku sugalvoti, ką gaminti pusryčiams, nes turi būti greitai ir sotu, o štai čia viskas aiškiai išskirta. Išmokau pusryčius ruošti iš vakaro :) Jeigu tingisi pačiam galvoti, ką gaminti tą ar kitą dieną, knygos pabaigoje yra meniu visai savaitei (tiesą sakant, pati dar juo nepasinaudojau, bet gal jau reikėtų).

Avinžirnių duona
Kas dingo iš mano spintelių per šiuos du mėnesius, kuomet gaminu laikydamasi Pirmo šaukšto principų? Kvietiniai miltai, makaronai, avižiniai dribsniai (juos pakeitė avižų kruopos - neįsivaizdavau, kad jos tokios skanios!), balti ryžiai, bulvės ir kviečių/rugių duona. Parduotuvėje jau ramia širdimi galiu praeiti pro čipsų lentynas ir nė nežvilgtelti į Estrella mėlynus. Bandelių kvapas dar kiek vilioja, bet per tą laiką nenupirkau nė vienos. Visgi, kadangi nesiekiu kažkokių specialių rezultatų, tai būna, kad ir pačytinu. Na, juk kažkur svečiuose nepradedu kelti savo sąlygų ir pan. Jeigu tą dieną norisi kokio burgerio (kurio, beje, nebesutalpinu viso į save), tai kitą dieną tiesiog valgau daugiau kruopų ar daržovių. Bet apskritai tai savimi mažumėlę didžiuojuosi ir džiaugiuosi atradusi šią knygą.

O čia jau paveiksliukas ne iš knygos -
lašišos gabalas (valgiau dvi dienas) su briuselio kopūstėliais
O visų svarbiausia, kad išmokau VALGYTI. Užtenka mažesnių porcijų, bet sotumas jaučiamas daug ilgiau. Visą maistą reikia gerai sukramtyti, kadangi daržovės, kad ir kaip gamintos, išlieka traškios. Keletą kartų esu tiesiog nustojusi valgyti, nes atsibodo kramtyti - ir ką, nuo to nesijaučiau mažiau soti :D Įsisąmoninau, kad vanduo/arbata/kava yra lygiai toks pat maistas, todėl jeigu iškart nesijauti privalgęs ir po kurio laiko atsigeri, tas sotumo jausmas vis tiek ateina. Ir vadovaujuosi nauja taisykle, kad reikia nuo stalo pakilti ne privalgius, o pavalgius. Patikėkit, skirtumas tikrai yra.
Na, o jei kam aktualu, tai nukrito ir keli kg - jaučiu tiek užlipusi ant svarstyklių, tiek įlindusi į drabužius.

Tikrai visiems rekomenduoju šią knygą. Tai kol kas vienintelė receptų knyga iš mano turimų, iš kurios pagaminau jau didžiąją dalį patiekalų. Joje yra net desertų, tad atsisakyti tikrai nieko nereikia. Tai ne dietų knyga, o sąmoningo valgymo. Ir labai labai skanaus, galiu pasakyti :)

Komentarų nėra: