2010 m. lapkričio 3 d., trečiadienis

Alessandro Baricco (g.1958)

Sveiki, knygų mylėtojai :)
Kadangi dabar skaitau Baricco knygą, tai lyg ir tokia proga papasakoti jums apie šį puikų rašytoją :)
Asmeniškai man jis - vienas mėgstamiausių. Džiaugiuosi jį atradusi. Nemanau, kad kažkam labai įdomi jo biografija, o jei įdomi, tai pasiskaitysit internete kokiom tik norit kalbom. Paminėsiu tik tiek, kad jis iš saulėtosios Italijos - vienos mėgstamiausių mano šalių. Viskas susisieja :)
Pirmoji pažintis su juo buvo, kai draugė Ineta parekomendavo knygą "Šilkas". Ši buvo tikrai ne eilinė. O kai pamačiau, kad mūsų mokyklos biblioteka turi nemažai šito dėdės knygų, nusprendžiau paskaityti dar kelias. Tad paskaičiau "Be kraujo", "Next"..
Po kiek laiko knygynuose buvo akcijos, kas man velniškai patinka. Ir kaip tyčia viena iš tokių pigių knygų buvo "Jūra vandenynas". Viena mėgstamiausių jo knygų, tokia kvepianti jūra, tokia kitokia. Ypač joje patiko sukurti charakteriai - neeiliniai ir visi savaip įdomūs. Atrodo, jauti tuos žmones šalia savęs, matai, kaip jie atrodo, kaip rengiasi ir kaip gyvena.
Neatsilaikiau ir prieš gražųjį "Novečento" leidimą - pasidovanojau sau su Kalėdom vasario mėnesį. Ši knygelė, tokia maža, užbūrė mane visaip kaip. O pažiūrėjus filmą visai apsiverkiau, nors jau ir skaitant buvo noras tai padaryti. Pasakau iškart: ne kiekvienai knygai (tiksliau, rašytojui) pavyksta tai padaryti!
Tiesa, 18-ojo gimtadienio proga gavau "Aistrų pilis". Labai džiaugiausi šia knyga. Ir džiaugiuosi, be abejo :) Taip ir sumaniau kaupti visas knygas, kad užaugusi turėčiau solidžią Baricco knygų lentyną.
Kuo jis man patinka? Savo rašymo stiliumi. Nežinau nė vieno kito tokio rašytojo (nors kartais jis man tampa panašus į poną Antaną Škėmą). Labiausiai įstringanti Baricco stiliaus savybė - pasikartojimai. Nieko nuostabaus? Apsigavot. Jie nenusibosta! Taip tiesiog ima ir nenusibosta. Tie pasikartojimai tokie žavūs. Atrodo, kad taip ir turi būti - nei atimsi, nei pridėsi.
Kita savybė - sugebėjimas sukurti tokius charakterius, kokių jokioje kitoje literatūroje neatrasi. Argi kam šautų į galvą sukurti pianistą virtuozą, kuris visą gyvenimą praleido laive ir nė karto nebuvo išlipęs į krantą? Arba mokslininką, rašantį ribų enciklopediją? Abejotina :) O Baricco padaro juos tikrais.
Kol kas man liko perskaityti tik dvi jo knygas, įsigyti - šiek tiek daugiau. Su draugų ir šeimos pagalba papildysiu savo kolekciją ir tikiuosi (gal tiesiog žinau), kad ši pažintis su Baricco nenutrūks. Rekomenduoju ir jums, jei mėgstate kitokią literatūrą - gal patiks ;)

Komentarų nėra: