2012 m. kovo 17 d., šeštadienis

Lorena A. Hickok "Helenos Keler istorija"

N-tąjį kartą pasidžiaugsiu savo specialybe. Norint geriau suprasti savo būsimus pacientus dėstytoja tiesiog liepia pažiūrėti atitnkamus filmus ir net skaityti grožines knygas! Viena iš tokių - Helenos Keler istorija.

Tai - biografinė knyga apie aklą, kurčią ir nebylę mergaitę Heleną. Pas septynerių metų laukinukę vieną dieną atvyksta mokytoja, kuri visaip bando išmokyti mergaitę paklusnumo ir išmokyti bendrauti. Su didelėmis mokytojos ir pačios Helenos pastangomis ji išmoksta skaityti, rašyti, ir net kalbėti. Ji baigia koledžą ir niekada neatsisako ištiesti pagalbos rankos savo likimo draugams.

Knyga parašyta pakankamai primityviai - aš pati ją skaičiau jau seniai, gal aštuntoje klasėje. Ji maždaug tokiai amžiaus grupei ir pritaikyta - rimti dalykai papasakoti paprastais sakiniais, viskas nupiešta aiškiai. Tiesa, jau nepamenu, kada buvo paskutinis kartas, kai skaičiau knygą su paveiksliukais! Šioje knygoje net ir tokių galima atrasti :) Todėl knygelė dar suplonėja ir skaitymo sumažėja (ir šiaip jau nėra daug, tik 110 puslapių).
Apskritai istorija yra įkvepianti, tikrai. Ne kiekvienas girdintis ir matantis žmogus tiek pasiekia, o Helena, būdama visiškai kurčia ir akla pasiekė tikrai daug. Be abejo, padedama mokytojos. Man pačiai skaitant įdomiausia buvo (į tai tikriausiai ir turėjau atkreipti dėmesį) mokytojos metodai, kaip ji mokė Heleną: iš pradžių susivaldyti, vėliau - kurčnebylių abėcėlės, suteikdama žodžiams prasmę. Ir visgi manau, kad svarbiausia čia buvo be galo stipri Helenos asmenybė. Ji pati su dideliu užsidegimu ir užsispyrimu siekė užsibrėžtų tikslų, neatsipūsdama nė minutėlės, nenustodama tikėti savo jėgomis. Manau, kad daugeliui žmonių to trūksta, todėl Helena Keler turėtų būti pavyzdys.

6 komentarai:

Greta rašė...

man patiko šita knyga.. labai. nors, kaip minėjai, ji ganėtinai primityviai parašyta, bet pati itorija..

∃x rašė...

įdomu, kaip reikia mokyti aklą ir kurčią žmogų? kaip mokytoja susikalbėjo su mergaite? kokia yra jų kalba? juk negali susikalbėti nei gestais, nei žodžiais

Paulytė rašė...

susikalbėjo gestais, juos rašydama mergaitei į delną. išmokinusi žodį, parodydavo to žodžio prasmę, nes mergaitė juk nesuprato, kas yra aplink ją.. tai, pavyzdžiui, parašydavo į delną žodį "vanduo" ir pakišdavo ranką po tekančiu vandeniu, kad žinotų, kas tai per daiktas.
apskritai visko mokino liečiant, o po to jau išmoko brailio raštą, tai galėjo ir raštu susikalbėti :)

Anonimiškas rašė...

Fantаѕtiс goοds frоm
you, man. I've understand your stuff previous to and you are just extremely excellent. I really like what you have acquired here, really like what you're sаying and the way in which you say
it. Үou make іt entertaining and you still take care оf to kеep it smart.
I can't wait to read much more from you. This is really a terrific website.

My site ... garden center magazine

Anonimiškas rašė...

In a fiгst-of-its-kіnd Tradeг 247 trial applicаtions hаve the
potentiаl. Traԁing оn Wаll Street, but
οveгаll pгісes
οf BKIR. S, it's undertaking a fairly accurate idea of trader 247. Please see the toll free help line the directors of the profits that a man possessed. This kind of a numbing sensation and users still can't opt οut rules.


mу webѕite - Trading 247 review

Anonimiškas rašė...

Whоle graіnѕ help the body brеak down fatѕ and
thus buy гaspbеrry ketοnеs.
You'll prolong the experience and give yourself more time.

my weblog: ankasquake.Com