2020 m. sausio 4 d., šeštadienis

2019-ieji knygose

Taigi taip, ir vėl atėjo laikas daryti metinę apžvalgą. O, laike, gyvate tu!

Šiais metais peržvelgiau, ką buvau suplanavusi 2018-ųjų gruodį. Ir žinot ką? Didžiuodamasi galiu pranešti, kad viršijau savo lūkesčius! Taip, perskaitytų knygų skaičius neįspūdingas (39), kaip ir kiekvienais metais, galėjau ir daugiau. Žinau, kad galėjau. Bet nesvarbu! Dabar žinau, kad išsikelti tikslai gali būti didinami ir taip pat sėkmingai įveikti!

Rašydama prieš metus sakiau, kad daugiau skaitysiu angliškai. Anksčiau pavykdavo perskaityti vieną arba nulį knygų anglų kalba. Šiemet sąskaitoje - jau šešios. Kitais metais sieksiu dar daugiau (nes, žinoma, Bookdepository prieš porą mėnesių jau truputį nusiaubiau :D). Geriausia iš angliškai skaitytų (tai, beje, ir pirmoji mano gyvenime grafinė novelė) neabejotinai yra Marjane Satrapi „Persepolis“.
Taip pat sakiau, kad dėl darbo paieškų ir magistrinio darbo skaitysiu tikriausiai mažiau. Tai viskas suveikė priešingai - būtent magistrinio darbo rašymo metu supratau, kad negaliu kasdien panirti į skaičius ir mokslus, ir kad smegenims būtinai reikia atsigauti skaitant. Tai rašymo laikotarpiu kibau į savo paauglystės knygas - Meg Cabot „Princesės dienoraščio“ seriją. Perskaičiau visas vienuolika dalių, ir skaityčiau vėl - nesvarbu, kad jau seniai nebe paauglystė. Dabar kitaip pažvelgiau į tas problemas, nei tada, kai man buvo 15-16 metų, ir labai liūdžiu, kad ne visos dalys išverstos į lietuvių kalbą.

O šiaip jau šie metai tikrai praleisti knygose kone tiesiogine to žodžio prasme. Kokia darbo vieta geriausia knygų mylėtojui? Veikli ir kūrybiška biblioteka! Taip, visiškai pakeičiau darbo profilį, bet tai turbūt vienas geresnių dalykų, kurie nutiko šiais metais. Kasdien su malonumu einu į darbą! Kai būnu labai pavargusi, einu pasėdėti tarp lentynų ar tiesiog paglostyti knygų. Kai noriu pabendrauti su kolegomis, galiu būti tikra, kad visada galime pasikalbėti apie knygas. Be to, pagaliau įgyvendinau savo šimtmečio svajonę - įkūriau knygų klubą!! Ta prasme... Jo :D Dabar mūsų būrelis, besirenkantis kartą per mėnesį nuo balandžio, yra gal 14-os ar 15-os žmonių bendruomenė. Labai labai džiaugiuosi, kad visos pažiūrėjo taip entuziastingai ir noriai renkasi į susitikimus, diskutuoja, sąžiningai ruošiasi rinkdamos knygas ir t.t. Be to, tokio klubo nauda - neįkainojama. Ne tik knygine prasme, bet ir apskritai bendravimo. Nauji ryšiai ir naujos draugystės gali daug!


2019-aisiais kažkodėl mane labai domino žydų holokausto tema knygose. Ta tema visada buvo įdomi, bet praeitais metais dėl kažkokių nežinomų priežasčių šoktelėjo į aukštumas. Šiaip jau planavau perskaityti ir daugiau knygų ta tema, bet apsiribojau keturiomis (iš tiesų tai dar vieną turiu rezerve, manau, reikės irgi perskaityti). Išskirti vienos, kuri patiko labiausiai, negalėčiau, nes visos jos buvo pakankamai skirtingos - nuo jau visų aptarto „Aušvico tatuiruotojo“, kurį skaičiau angliškai (ir tuo labai džiaugiuosi), iki Art Spiegelman grafinės novelės „Maus“.
Taip pat metai nuo kitų skyrėsi tuo, kad perskaičiau daugiau vaikams/paaugliams skirtos literatūros nei paprastai. Tai dėl to, kad pagaliau turiu neribotą prieigą vaikų skyriuje, į kurį anksčiau paprasčiausiai būdavo gėda eiti, nu nes teta :D Dirbant bibliotekoje staiga stebuklingai tampi nebe teta, o besidominčiu įvairia literatūra darbuotoju :D Jau žinau, kad ir 2020-aisiais ten eisiu per lentynas, nes tiesiog kitaip neįmanoma! Kai kas kelia nostalgiją, kai ką noriu perskaityti jau seniai - žodžiu, pasitempsiu ir šitoj vietoj.
Kaip buvau nutarusi skaityti daugiau negrožinės literatūros, taip to pažado neįvykdžiau. Visgi perskaityta Gustave Le Bon „Minios psichologija“, nors ir mažutė knygutė, bet nunešė visas neskaitytas negrožines knygas, kurias gal ir norėjau paskaityti. Dar niekad nebuvau priklijavusi tiek lapelių vienoj knygoj, tiek gerų minčių, idėjų, turint omenyje, kada parašyta knyga... Visiškas smegenų išsprogdinimas. Rekomenduoju skaityti ir turėti!

Taip, kaip buvo ir gerų knygų, visgi pasitaikė ir knygų - nesusipratimų. Tokių TOP3:
1. Timo K. Mukka „Balandis ir aguona“ (skaityta knygų klube).
2. Consuelo de Saint-Exupery „Rožės memuarai“ (skaityta knygų klube; ir ne tai, kad nesusipratimas, tiesiog yuck).
3. Ray Bradbury „Nužudykime Konstanciją“ (rimtai, Bradbury? kas čia buvo?).
O kadangi VIENOS Metų knygos niekaip negaliu išsirinkti, tai štai jums TOP3:
1. Kazuo Ishiguro „Neleisk man išeiti“ (skaityta knygų klube; ir kur aš buvau anksčiau?).
2. Marjane Satrapi „Persepolis“ (kosmosas, kaip gerai).
3. Gustave Le Bon „Minios psichologija“.

Ką dar knygiško nuveikiau 2019-aisiais?
Su knygų klubu ir šiaip žmonėmis apturėjome labai šaunią diskusiją per Uždraustų knygų savaitę. Truko ilgokai, ir būtų trukę dar ilgiau, nes nėra nieko geresnio, kai ratelis mąstančių ir kalbančių žmonių dalinasi savo įžvalgomis - tiesiog nenori, kad tai baigtųsi.
Taip pat bibliotekoje, su savo dešiniąja ranka (jau keturiolikmečiu) idėjų generatoriumi, 28-iems Kretingos (ir ne tik) vaikams ištaisėme Horokrusų medžioklę bibliotekoje, kuri keletui valandų tapo pačiu tikriausiu Hogvartsu. Aš dar dabar, pasižiūrėjusi nuotraukas, prisimenu, KAIP BUVO GERAI.

Ar turiu pažadų naujiems metams?
Labai stengiuosi neturėti per didelių lūkesčių, todėl ir vėl Goodreads nusistačiau savo tradicinį 25 knygų iššūkį. Jei pavyks perskaityti daugiau (kaip kad dabar pavyko), tai tik džiaugsiuosi. Labai norėčiau kokybiškiau paskirstyti laiką, nes užrašinė jau sproginėja nuo naujų TBR sąrašų, o kokią dieną galiu ir nepascrollinti, juk taip?
Ką tikrai tikrai pasižadu sau - tai dažniau spardyti sau į sėdynę ir aprašyti KIEKVIENĄ perskaitytą knygą tiek čia, tiek Instagrame. Nes dabar tiesiog užpuola tinginys ir apie pusę knygų lieka nepakalbėta. Taip, skaitau ne dėl to, kad va, reikia pasirodyti, kaip aš moku skaityti įdomias knygas. Visi moka. Bet norisi, kad ta emocija ar tam tikros mintys nugultų internetiniame popieriuje.

Tai tiek.
Gerų visiems skaitymo metų! Džiaukitės ne kiekybe, o kokybe :)

1 komentaras:

Anonymous rašė...

kam padėjo susigrąžinti savo meilužius ir sugriautus namus, susisiekiau su juo per savo „WhatsApp“ numerį: +2347084887094, nes mano vaikinas, kurį aš labai myliu iš visos širdies ir jis myli. aš taip pat, bet staiga jis pasikeitė ir atsisuko į mane ir neapykantos manimi nedarė jokios priežasties, kad paliko namus, o vėliau išgirdau, kad jis gyvena su kita moterimi. Šis elgesys buvo labai keistas, tarsi juo būtų manipuliuojama, jis užblokavo mane nuo visas jo kontaktas socialinėje žiniasklaidoje ir aš nesugebėjau su juo susisiekti. Aš norėjau susigrąžinti savo vaikiną. Gyvenimas be mano vaikino man buvo tikra netvarka, nes aš jį labai myliu ir žinau, kad jis mane myli ir aš, ieškau pagalbos iš jo artimų draugų ir šeimos narių, bet man nesiseka sugrįžti. Norėjau dramatiškų pokyčių ir maniau, kad magija gali būti sprendimas. Aptaręs rezoliuciją su DR AJAYI, jis man suteikė vilties, kad jis atkurs mano santykius atgal, nes jis jau mane užmezgė. Jaučiausi įsitikinęs, kad jis iš tikrųjų privers mano vaikiną grįžti namo, ir jis padarė! Fantastiška, ką šis nuostabus rašytojas padarė man, jo pagalba yra neįkainojama! Nežinau, ką būčiau padaręs be DR AJAYI. DR AJAYI atlieka savo darbą taip gerai, kad yra organizuotas ir labai funkcionuojantis, manau, kad jis yra geriausias rašybos žinovas, į kurį galiu pasikliauti, kai kalbama apie bet kokius burtus. Aš esu labai dėkingas, kad jo burtai suveikė, jei jums reikia pagalbos, susisiekite jam el. paštu arba „WhatsApp“: +2347084887094. Aš patikinu, kad viskas pasikeis už jus.