2013 m. birželio 14 d., penktadienis

Jodi Picoult "Kelias namo"

Šią knygą pasidovanojau sau už tą 50 lt Pegaso čekį :) Na, tai gal ir ne aš sau pasidovanojau, bet.. Žinot, kai turi knygyno čekį, visada būna be proto sunku išsirinkti pirkinį. Norisi, kad tas pasirinkimas būtų vertingas ir įdomus, ir visada kirba tas "O kas, jeigu..?" BET! Ši knyga vos pasirodžiusi patraukė mano dėmesį. Pamačiau ją internetiniame knygyne, tad, be abejo, pirmiausiai patraukė viršelis. Po to perskaičiau aprašymą ir supratau, kad labai labai noriu tą knygą perskaityti. Tačiau net su čekiu besiblaškydama po knygyną dar svarsčiau, gal rasiu ką įdomesnio ir t.t. NESĄMONĖ. Mano kelionės (nes jų buvo ne viena) visada mintimis apsistodavo prie šios knygos, tad nusprendžiau pasiduoti ir įsigijau. Nekantravau ją pradėti skaityti, ir kai pradėjau.. Na, papasakosiu :)

Knygos veikėja Zoja gyvena su savo vyru Maksu ir jau keletą metų nesėkmingai bando susilaukti kūdikio. Po vieno tokio bandymo Maksas ją palieka. Zoja netikėtai sutinka Vanesą, kuri yra lesbietė. Iš pradžių moterys bendrauja kaip draugės, Zojai reikia atramos ir supratimo, tačiau jų santykiai išsivysto į kai ką daugiau. Zojai tokie jausmai nauji ir šiek tiek bauginantys, tačiau kartu moterys nugali daug kliūčių ir pasiekia labai daug.

TAIP, tai knyga apie homoseksualus. Apie tai, kokius kryžiaus kelius jiems reikia nueiti, kad galėtų būti laimingi, nepaisant to, kad jie - tokie patys žmonės, kaip ir bet kurie kiti.
Apskritai knygoje paliesta daug skaudžių temų: nevaisingumo problema ir tai, kaip ji paveikia tai išgyvenančius žmones, kūdikio praradimas, visuomenės požiūris į homoseksualus, jų santuokas bei norą turėti vaikų. Asmeniškai man tai viena iš tokių temų yra ir bažnyčios kišimasis į homoseksualų santykius, argumentuojant tuo, kad tai yra nuodėmė ir tie žmonės keliaus tiesiai į pragarą (nors žinant ir matant, kaip su jais elgiasi visuomenė, jie ir taip jau yra pragare - kam dar kažkur keliauti). Ir žmonių siauraprotiškumas.
Skaitant išgyvenau tiek jausmų, kad sunku būtų ir nusakyti. Bet dažniausiai jaučiau šleikštulį. Skaitydama tas vietas, kuriose autorė labai aiškiai ir paprastai aprašo būtent tai, kaip mąsto mūsų visuomenė. Kad gėjai ir lesbietės verbuoja normalius žmones tapti tokiais, kaip jie, kad gavę teisę tuoktis tuoj pat pradės viešai rodyti savo iškrypėliškumą, kad jeigu tokie žmonės augins vaikus, tie užaugs tokie patys homoseksualūs, kad pritariant tos pačios lyties asmenų santykiams paminama didžioji vertybė - šeima, kurią sudaro tėvas ir motina, ir panašūs homofobų išgalvoti skiedalai. Nu taip britku skaityti tokius dalykus!
Bet šiaip tai knyga superinė. Anksčiau nebuvau skaičiusi šios autorės knygų, tik žinojau, kad ji rašo aštriomis temomis. Tai viena iš tų knygų, kurias skaitant nesinori padėti. Taip taupiau kiekvieną puslapį, nors būčiau perskaičiusi per porą dienų (atsižvelgiant į užimtumą tomis dienomis).. Ir žinot, kaip būna, kai žiauriai įdomu skaityt, tai nori akimis peršokti bent kelias eilutes, kad pirmiau laiko sužinotum, kas ten vyks? Tai va, man su šita knyga buvo būtent taip.
Beje, labai įdomus dalykas, kad tai - knyga su garso takeliu, kuris buvo sukurtas specialiai :) Prieš tam tikrus skyrius nurodyta, kurią dainą reikia klausyti, kad labiau įsijaustum į istoriją. Deja, man nebuvo tokios galimybės, bet ir šiaip paklausyti tas dainas yra labai gera :)

Rekomenduoju. Paskaitykit. Jei esat to siaurojo požiūrio (jokiu būdu nesiekiu įžeisti), tai galbūt kažkas pasikeis :) Tikiuosi :) O jei ne, tuomet džiaugiuosi už jus ir vis tiek paskaitykit, neturėtumėt pasigailėti :)

2 komentarai:

WaWa rašė...

Seniai beskaičiau Picoult, o dabar, kai sužinojau apie ką knyga, sužadinai norą. Tik va klausimas iš kur gauti neperkant naujos iš knygyno...

Paulytė rašė...

Paieškok bibliotekoje, nes aš pati labai nustebau pamačiusi savo bibliotekoje (Kretingoje!) šią knygą :) O didesniuose miestuose tai tikrai turėtų būti :)