2013 m. rugpjūčio 19 d., pirmadienis

Jostein Gaarder "Sofijos pasaulis"

Uch, čia turbūt mano didysis šių metų skaitinys.. Knyga, kurią taip pat pasiėmiau į kelionę, nes bijojau, kad namie nesusikaupsiu. Tikėjau, kad čia nebus šiaip sau lengvas skaitalas, kad reikės pamąstyti, ir neklydau. Šiaip jau pačia filosofija niekad nesidomėjau, labai džiaugiausi, kad nereikėjo jos mokytis kolegijoje. Bet, atrodo, kad šita knyga tikrai gali keisti žmones :o

Romanas yra apie filosofijos istoriją. Skamba keistai, bet.. taip ir yra, ką čia apgaudinėti. Vieną dieną Sofija pašto dėžutėje randa paslaptingą voką, kuriame - vienintelis lapelis su klausimu „Kas tu esi?“ Vėliau Sofija randa ir daug didesnį voką, kuriame kažkas pasakoja jai apie filosofiją. Apie tai, kas yra filosofija, kaip ji vystėsi, apie didžiuosius filosofus ir pagrindines jų mintis.

Ir gėris, ir blogis yra būtinos visumos dalys. Jei nebūtų nuolatinės priešybių kaitos, pasaulis nustotų egzistavęs. (Herakleitas)
Taip jau nutiko, kad knyga užkabino nuo pat pirmojo puslapio. Jei nuoširdžiai - tai mane nustebino, tikrai nesitikėjau, kad taip nutiks. Į paprastą penkiolikmetės Sofijos gyvenimą įsiveržęs filosofijos mokytojas iš pradžių siunčia jai laiškus, kuriuose ir pasakoja apie filosofiją. Vėliau Sofija gauna ir vaizdajuostę, kol galiausiai susitinka su Albertu.

Valstybė, kuri neauklėja ir nelavina moterų, yra kaip žmogus, treniruojantis tik dešinę ranką. (Platonas)
Man labai patiko, kad knyga - ne skiedalai. Didžiąją dalį sudaro filosofija, tai tarsi vadovėlis, įvadas į filosofiją žaliems, tokiems, kaip aš. O kad sukeltas susidomėjimas - nereikia nė abejoti.
Tiesa, šalia Sofijos „pamokų“ plėtojama ir kita istorija: kažkokios Hildės tėtis siunčia atvirukus Sofijai, tačiau jie skirti Hildei. Taip pasijauti lyg skaitydamas detektyvą, perpintą su filosofija. Ir ši istorija varo pirmyn, norisi pamatyti, kas gi nutiks Sofijai, kas toji Hildė ir daugelį kitų dalykų.

Jei žmogaus protas būtų toks paprastas, kad mes galėtume jį perprasti, tada būtume tokie kvaili, kad vis tiek jo nesuprastume.
Šiaip jau knygą skaityčiau dar ne kartą, manau. Bent jau tas vietas, kuriose pasakojama apie filosofiją. Norisi geriau viską suprasti, vos ne susikonspektuoti pagrindines Aristotelio, Dekarto, Kierkegoro ir kitų mintis, kad galėtum jas nesunkiai atskirti.
Išties džiaugiuosi, kad turiu šią knygą savo lentynoje, nes galiu bet kada pasiimti ir paskaityti apie bet kurį filosofą, kadangi čia apžvelgta filosofija nuo mitų laikų iki šių dienų (t.y. iki 1990-ųjų, kada ir parašyta ši knyga).
Linkiu ir jums kopti kuo aukščiau balto triušio kailiuku į viršų, o ne tūnoti pasislėpus, kaip aš iki šiol ir dariau :) Perskaičiusi Sofijos pasaulį ir bent minimaliai susipažinusi su filosofija jaučiuosi pakilusi tuo kailiuku bent milimetrą :)

1 komentaras:

Miglė rašė...

Išties puiki knyga! Man įspūdį paliko jos meninės dalys - ypač pabaiga. O jei domina filosofija, siūlau paskaityti to paties autoriaus knygą "Kortų paslaptis", filosofija ten ne tokia akademiška, ji supinta su kūrinio siužetu, kelia įdomių klausimų ir skaitosi visai lengvai.