2015 m. sausio 7 d., trečiadienis

Nauji metai - nauji iššūkiai

thelittlefox on Etsy
Taip, aš vis dar gyva. Ir taip, aš vis dar noriu, kad šis tinklaraštis gyvuotų. Kad ir kaip buvau apleidusi.. Mušu sau krūtinėn ir tikrai bjauriuosi tokiu savo apsileidimu, nes iš tikrųjų tai ne tik čia nerašiau, bet ir beveik neskaičiau. Kažkas, matyt, sugedę galvoj buvo.. O dabar, su naujais metais, atėjo ir naujas pasiryžimas, naujas noras perskaityti kuo daugiau.
Jau keletą dienų nieko labiau nenorėjau kaip tik susidaryti sąrašą, pagal kurį galėsiu skaityti ir mėgautis. Tad šiemet pati keliu sau iššūkį - perskaityti knygas iš savo lentynos. Saugumo sumetimais, na, kad per daug nenusivilčiau, jei neperskaityčiau visų dar net nepavartytų knygų, į sąrašėlį įtraukiau tas, kurios jau kažin kiek laiko verkia neskaitomos. Baisu ir pasisakyti, bet net 5 knygos iš to sąrašiuko yra pradėtos skaityti kažkuriuo momentu, kažkuriais metais, žodžiu, kažkada.. Tos 5, kurios gal net pirmiausiai ir bus perskaitytos (gerai, kad pamenu, ką skaičiau, tai nereikės nors nuo pradžių pradėti), yra tokios:
1. Jane Austen „Įtikinėjimas“ (mano mieloji Austen! Guli sau nugrūsta kažkur kuprinėje..)
2. Gregory David Roberts „Šantaramas“ (šita tai išvis, skolinta, su ta mintim, kad ai, vis tiek ji greitai perskaitys. mhm..)
3. Algimantas Čekuolis „Faktai ir šypsenos“ (ponas Algimantas daaaug spartesnis už mane - jis rašo, rašo, o aš perku ir.. neskaitau)
4. George R.R. Martin „A Storm of Swords“ (jau net lietuviškai išleido abi dalis, o aš dar tik ties kokiu dvidešimtu puslapiu užstrigus)
5. Alessandro Baricco „Misteris Gvynas“ (neturiu visiškai jokio suvokimo, kodėl tokią ploną ir tokią įdomią knygą esu padėjusi su skirtuku kažkur ties viduriu)
Sąraše taip pat puikuojasi ir kitos knygos, kurias, pamaniau, šiemet jau būtinai noriu perskaityt - dabar arba niekada, kaip sakoma! Tai:
1. Edgar Hilsenrath „Nacis kirpėjas“
2. J.K.Rowling „Netikėta vakansija“
3. Jurgis Kunčinas „Tūla“
4. Donaldas Kajokas „Ežeras ir kiti jį lydintys asmenys“
5. Algimantas Čekuolis „Mūsų slaptieji ir dramblys bute“ (aha, tikiuosi šiemet bent dvi Čekuolio knygas perskaityti, nes jau yra ir nauja išleista, tai man net gėda jau bus ponui Algimantui į akis pažiūrėt per knygų mugę)
6. Aurelijus Zykas „Japonijos spalvos ir skoniai“
7. Vaiva Grainytė „Pekino dienoraščiai“ (apskritai tai norėčiau daugiau kelionių knygų perskaityti, man atrodo, kad niekad nesu to dariusi, na, o kad jau keletą ir pati turiu..)
8. Alessandro Baricco „Triskart aušroje“
9. Richard Bach „Tiltas per amžinybę“ (reikia po truputį pradėti graužti ir Pegaso kolekcijos knygas. Nes dabar jose esančius skirtukus - juosteles graužia tik mano katinas)

Turbūt nereikia nė sakyti, kad neapsiribosiu vien savo lentynomis. Mano miesto bibliotekoje tiek nuostabių knygų, kad nemoku net apipasakoti. Man atrodo, kad vieną dieną nueisiu ten su savo užrašų knygele ir slankiosiu tarp lentynų žymėdamasi, ką reikia perskaityti. Aha, taip ir padarysiu! Viena iš tų knygų, kurią pamačiau per knygų fotosesiją, yra Vladimir Bartol „Alamutas“. O štai kitos, kurias jau įsitraukiau į sąrašėlį, yra tų autorių, kurių nesu nieko skaičiusi, bet labai noriu pabandyti. Čia kaip ir su muzika - kad ir kaip patiktų ta, kurią klausai, bet vis tiek jaučiasi naujovių badas ir reikia karts nuo karto atsinaujinti. Arba skaičiusi tik vieną knygą ir noriu dar.
1. Charles Bukowski „Arklienos kumpis“ (pasitariau su Bukowskio mylėtoja ir ji rekomendavo šią)
2. Jodi Picoult „Nykstantys pavidalai“ (nors pasiskaičiusi apie tas knygas jau labiau linkstu prie „Namų taisyklės“)
3. Anton Čehov „Žmogus futliare“ (rekomendavo blogo skaitytoja FB paskyroje)
4. Orhan Pamuk „Sniegas“ (kai kurių knygų neįmanoma nepaskaityti, kai apie jas tiek kalbama)
5. Haruki Murakami „Bespalvis Cukuru Tadzakis ir jo klajonių metai“ (o, Murakami.. (širdelė))

Štai mano trumpasis sąrašiukas. Begalinis, nes tikrai pildysis bėgant metams. Bet kadangi labai labai mėgstu sąrašus, tai privalau turėti kažką, kas bent kiek kontroliuotų net tokį dalyką kaip skaitymas.
Taigi taip. Pasiryžimai (ne pasižadėjimai, nes o jeigu nepavyks įgyvendinti..) 2015-iesiems: paglostyti kuo daugiau knygų savo lentynose, susipažinti su naujais autoriais ir naujais žanrais, o svarbiausia, apsisaugoti nuo neskaitadienių.

3 komentarai:

Dovilė rašė...

Sveika.

Įdomus įrašas :) Ir tiek daug pasižadėjimų. Aš sakiau jau be ,,būtinai perskaityti" sąrašų kurį laiką pabūsiu, pažiūrėsiu, kaip be jų seksis namų lentynas mažinti :) Bet va, šiandien (sesija - gerų idėjų metas) supratau, kad būtinai visgi į užrašų knygelę turiu užsirašyti tą knygą, kurią būtinai būtinai noriu šiemet perskaityti - Romain Gary ,,Aušros pažadas". :D Tai spėju po kurio laiko iš vienos knygos pasidarys visas sąrašėlis skaitinių :D

Man Picoult ,,Namų taisyklės" buvo žymiai įdomesnė už ,,Nykstančius pavidalus". Pastarojoje gal tik kiek matyta situacija imponavo, kad įvertinau neblogai, o štai NT tikrai įdomus skaitinys pasirodė :)

Ir ,,Pekino dienoraščiai" , ir George R.R. Martin, ir ,,Faktai ir šypsenos" vertos skaitymo knygos, o ir be jų matosi daug neblogų (nors ir neskaitytų) skaitinių, taigi, linkiu, kad šie metai būtų įdomūs, kad skaityti norėtųsi ir į rankas papultų tik kuo įdomesnės knygos :) Ir, žinoma, gerai knygų mugėje praleisti laiką!
Aš jau po truputį save įtikinėju, kad svarbu ne kuo daugiau knygų prisipirkt, o ir pamatyt / pasiklausyt kažko įdomaus - juk būtent dėl šio tikslo ir pasižadėjau sau ten šiemet įkelti koją. :D Bet spėju pamatysiu dėžes / krūveles su nepelnytai nukainotomis iki minimumo knygomis ir nepastebėsiu, kaip piniginė ištuštės :D

Greta rašė...

Sveika sugrįžusi! Kail gera ir šilta skaityti knyginius pranešimus. Žinai, pačiai buvo aptemęs protas ir nebemokėjau pasiimti knygos į rankas. Dėkui Dievui, aš vėl skaitau! :)

Paulytė rašė...

Dovile, labas ir tau! :) Ačiū tau už linkėjimus :) Ir tikiuosi pasimatyti Knygų mugėje, kur nors tarp knygų krūvų :D

Greta, džiugu girdėti, kad ne man vienai šitas užtemimas pasireiškia.. Kažkaip ne taip beviltiškai jaučiuosi, kai dar kažkas iš skaitančių patiria tuos kraupius neskaitadienius. Linkiu, kad mums jų būtų kuo mažiau!