2018 m. gruodžio 27 d., ketvirtadienis

Romas Zabarauskas „Lietuva atsiskleidžia: 99 LGBT+ istorijos“

Norėjau perskaityti šią knygą nuo tada, kai tik sužinojau, kad tokia bus išleista. Bet man dažnai pavyksta palaukti keletą metų nuo išleidimo - kad ir kokie tie norai stiprūs, TBR sąrašas visada stipresnis :D

Režisieriaus Romo Zabarausko idėja buvo surinkti 99 LGBT+ žmonių istorijas ir sudėti jas į vieną knygą. Labai graži mintis dėl neapvalaus skaičiaus - tai dėl to, kad šimtoji istorija gali būti tavo. Viskas parengta kartu su fotografe Arcana Femina, kurios nuostabūs atsiskleidusių asmenų portretai puošia šią knygą.


Ši knyga nėra skirta ką nors įtikinti. Ji nepakeis jūsų požiūrio, vertybių, įsitikinimų. Ji nežais jūsų jausmais, nesiverš į sąžinę ir nelįs į dūšią.
Romas Zabarauskas

Taip, šios knygos tikriausiai į rankas nepaims tie, kam labiausiai ją reikėtų perskaityti - asmenys, dėl nesuprantamų priežasčių nekenčiantys LGBT+ žmonių, visus negatyvius pasisakymus „argumentuojantys“ neaiškiais paistalais, dažnai net nežinantys, ką apskritai tos keturios raidės reiškia, bet, žinoma, visada jaučiantys norą pasisakyti, kad „nesu prieš, bet...“. Visgi iš to, ką perskaičiau, supratau, kad net pati LGBT+ bendruomenė yra pakankamai susiskaldžiusi, tad knyga reikalinga ir jiems. Nekalbant apie tai, kad jos labai reikia asmenims, tebeieškantiems savosios tapatybės - galbūt kam nors ji padėjo tapti atviresniu sau ir kitiems.
Trumpose istorijose sutalpinta labai daug. Nors pasisakymai ir pakankamai teigiami, vis dėlto visus juos lydi nusivylimas tuo, kuo šiaip jau turėtume džiaugtis ir didžiuotis. Tai savo šalimi. Didžioji dalis davusių interviu negyvena Lietuvoje. Atradę savo tapatybę suprato, kad mūsų šalis jų nenori. Nenori darbščių  ir išsilavinusių žmonių, dirbančių savo šaliai ir visų gerovei. Ir išvažiavo ten, kur buvimas LGBT+ niekam labai nerūpi. Ten jiems nereikia slėptis, gali kurti šeimą, ir nereikia bijoti, kad dėl to, kuo esi, būsi pasmerktas. Pernelyg konservatyvūs įstatymai ir per lėtai besikeičianti visuomenė - tai priverčia išvykti ir tikriausiai niekada nebegrįžti.
Nors tema man ir nėra svetima, visgi taip pat sužinojau daugiau apie trans asmenis, daugiau apie tai, kas slepiasi po pliusu, prirašytu prie LGBT. Apie tai tikrai turėtų būti kalbama daugiau, nes juk pasaulyje egzistuoja ne tik gėjai ir lesbietės.

Labai teisingai yra sakoma, kad bijome to, ko nesuprantame, apie ką nežinome. Na, juk aš, pavyzdžiui, bijau tamsos. Bet iš tikrųjų ne jos, o to, kas joje galimai slypi, kažko, ko nepažįstu ten esant. Taip ir čia - tikiu, kad jei tie, kas taip aršiai nekenčia, bent kažkiek pasidomėtų ir atvertų savo mintis kažkam, ko iki galo galbūt nesupranta, bet pasistengtų tai padaryti, pasaulis būtų šiek tiek gražesnis. Žinoma, nereikia naiviai tikėtis, kad vieną dieną visi ims ir užsikrės tolerancija. Tuo mūsų gyvenimas ir yra nuostabus, kad kiekvienas gali galvoti taip, kaip jam patinka. Bet jei tai daroma garsiai, reikėtų bent jau mokėti pasitelkti rimtus argumentus, neįžeidinėjant ir nekurstant neapykantos. Nes kažkam perskaitytas komentaras gali būti paskutinis.

Beje, šia knyga R. Zabarauskas šiemet pasidalijo su mokyklomis, kurios to norėjo. Manau, tai labai svarbus žingsnis. Ir labai myliu savo mokyklą už tai, kad sutiko turėti tokią knygą savo bibliotekoje :)

1 komentaras:

Anonymous rašė...

Aš džiaugiuosi šiandien galėdamas pasidalyti savo liudijimu su pasauliu. Niekada neįsivaizduoju savęs tai darantis, tačiau esu kupinas džiaugsmo ir noriu, kad kiti turėtų savo pagalbą. Aš esu biuro sekretorė pagal profesiją, turiu du vaikus su vyru. Mano vyras paliko mane ir mūsų vaikus be jokio paaiškinimo. Jis tiesiog paliko namus, o aš girdėjau, kad jis mato kitą moterį. Aš išbandžiau visas įmanomas priemones, norėdamas jį grąžinti namo, tačiau jis elgėsi keistai manęs atžvilgiu ir netgi apleido vaikus. Aš buvau nusivylęs ir nuniokotas, ieškojau pagalbos iš įvairių pusių, kol pamačiau pranešimą apie dr. Ajayi rašybos keitiklį. Kreipiausi į rašytoją, kuris man pasakė, ką daryti. Jis patikino mane, kad jis ištaria rašybą ir viskas bus gerai per tris dienas, tačiau buvau skeptiškas ir pateikiau keletą minčių, kol galiausiai vėl susisiekiau su juo, mes kartu ėjome į procesą ir nustebau, kad rašyba suveikė, o mano vyras grįžo namo ir atsiklaupė, kad maldautų atleidimo, bet pirmasis buvo jo netikėtas skambutis, nes mes nesikalbėjome apie 6 mėnesius. Dr. Ajayi yra iš tikrųjų jo žodžių žmogus, jei turite problemų dėl savo santykių ar bet kurio gyvenimo aspekto, susisiekite su rašytoju dr. Ajayi dėl ilgalaikio sprendimo.

Paštas: drajayi1990@gmail.com
„Viber“ arba „WhatsApp“ numeris: +2347084887094