2020 m. vasario 29 d., šeštadienis

Elif Shafak „Trys Ievos dukterys“



Jau seniai norėjau perskaityti bent vieną šios autorės knygą – kažkodėl buvau nusižiūrėjusi būtent šią. Galimybė atsirado, kai knygų klube mėnuo buvo skirtas turkų literatūrai.

„Trys Ievos dukterys“ – pasakojimas apie tris jaunas musulmones, kurias idealiai apibūdina ant viršelio esantys žodžiai: Nusidėjėlė, Tikratikė ir Abejojančioji. Jas tris, tokias skirtingas, tačiau ir panašias, suveda vienas Oksfordo dėstytojas, padaręs didžiulę įtaką jaunų merginų gyvenimams. Ašis, apie kurią sukasi visa knygos diskusija, yra Dievas ir tikėjimas, į kurį yra pažiūrėta iš skirtingų požiūrio taškų.

Nežinau, ko tikėjausi iš šios knygos. Gal kažkokių wowowow gilumų (nors ir nesu tikinti, bet man visada įdomu skaityti apie religiją, apie tai, kaip žmonės į ją žiūri ir kaip filosofuoja), net nežinau. Bet perskaičiau ir pasijutau nusivylusi... Ar labiau priskirtina tai abejojančiajai pusei, nes taip užtikrintai ir negaliu pasakyti, ar patiko, ar neverta laiko gaišaties. Tikriausiai reikia daryti „už“ ir „prieš“ sąrašą.

„Už“:
- Įdomu skaityti apie realią Turkijos situaciją. Knyga išleista 2016 m., tad, jei jau spėjote, kaip ir aš, pamiršti, kad būtent tais metais šalyje buvo organizuotas karinis perversmas (tiesa, nesėkmingas), tai skaitydami knygą bent jau galite susidaryti vaizdą, koks visuomenės požiūris į religiją, tradicijas ir tą demokratiškąją Turkijos pusę. Būtent prie Stambulo aukštuomenės stalo surinktos skirtingos nuomonės, atsiskleidžiančios pokalbių metu.
- Visgi prie stalo labai aiškiai parodyti ne tik politinių nuomonių susidūrimai, bet ir moterų padėtis visuomenėje. Manyčiau, autorei pavyko parodyti ne tik Turkijos gyventojų požiūrį... Tai gali daug kam nepatikti, bet yra kaip yra – mūsų visuomenė yra patriarchalinė, vyrai kai kuriose srityse vis dar vertinami labiau dėl nusistovėjusio požiūrio. Viskas keičiasi, bet, žinoma, ne per metus ir ne per du.
- Todėl kaip dar vieną „už“ argumentą pateikiu pagrindinę veikėją Perę. Nors ir ilgai galvojau, ar ji man patinka, ar ne, bet nusvėrė teigiamoji pusė. Labiausiai sužavėjo jos noras ieškoti ir suprasti. Būtent Perė yra Abejojančioji, kuri, vaikystėje augusi su dviem labai skirtingais tėvais (mama gyvena šventai sekdama Koraną, o tėvas yra kairiųjų politinių pažiūrų, dėl to namie ištisai vyksta konfliktai), vis tiek siekia atrasti bent jau tą viduriuką ir tiesą, pagal kurią (ir su kuria) galėtų gyventi. Todėl jos siekis pažinti save, stengtis suprasti tiek tėvo, tiek motinos požiūrius, yra labai sveikintinas. Taip pat – čia jau tikriausiai „kalta“ vakarietiškoji jaunos turkės pusė, po studijų Oksforde – man patiko jos gebėjimas maištauti. Būdama jau suaugusi moteris ir suprasdama, koks elgesys ištekėjusiai turkei yra tinkamas, o koks – ne, ji vis tiek elgiasi taip, kaip jai norisi tą akimirką. Atvirai ir argumentuotai reiškia savo nuomonę, dalyvauja pokalbyje su vyrais, moka pakovoti už save. Atrodo, nieko ypatingo? Tik ne tradicijų ir religijos persmelktoje visuomenėje.

„Prieš“:
- Visko daug ir nieko iki galo. Man čia yra pats didžiausias šios knygos trūkumas, nusveriantis visus kitus dalykus. Temų paliesta daug ir labai svarbių, bet niekas nėra išanalizuota taip giliai, kaip norėtųsi... Pradžia buvo daug žadanti, o paskui viskas riedėjo žemyn. Geriau jau knyga būtų buvusi dvigubai storesnė, bet tuo pačiu būtų ir daugiau gylio. Nes puikiai suprantu, kokie daugiasluoksniai yra žmonės, o ir tema čia pasirinkta sudėtinga. Autorės palaikoma nežinia, kas gi TOKIO baisaus nutiko tame Oksforde, dėl ko praeitis tiek metų persekioja Perę, išaugo į... nieką. Bent jau man taip pasirodė. Perskaičiau ir galvoju: „Ką? Čia jau viskas?“ Beliko tik skėstelti rankomis. Skaitant kažkokią istoriją bent jau man yra svarbu, kad pasirinkti klausimai būtų išnagrinėti, na, jei ir ne šimtu procentų, tai bent jau didžiąja dalimi. O dabar viskas praplaukė ir tiek. Kiek gylio galėjo būti diskusijų apie Dievą grupėje! Bet kažkas nepavyko.

Tai ar knyga patiko? Mano vertinimas toks: antrą kartą tikrai neskaityčiau, bet nuo kitų autorės darbų, tikėtina, geresnių, neatbaidė.

6 komentarai:

Anonymous rašė...
Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.
annonymous rašė...

Mano vardas Eliza, mano 5 metų vyras paliko mane su mūsų 2 metų kūdikiu, nes susidūriau su juo apgaudinėdamas, kad nakvojau lauke, kol nesupratau, kas vyksta, mano vyras gyveno su kita moterimi, sutikau draugą, kuris mane supažindina Dr. Ajayi galingas burtininkas. Pasakiau daktarui Ajayi apie savo situaciją ir meilės burtai buvo padaryti, po 3 dienų mano vyras grįžo namo ir mes vėl gyvename laimingą gyvenimą. susisiekite su daktaru Ajayi per Whatsapp: +2347084887094 dėl santuokos problemų sprendimo.

annonymous rašė...

Mano vardas Nojus Balthis. Man buvo proga parašyti Dr. Ajayi, kuris yra galingas dvasingas žmogus, pas kurį galite kreiptis, jei jums reikia pagalbos, jis yra puikus burtininkas, galintis padėti išspręsti jūsų gyvenimo problemas. galite susisiekti su juo el. paštu: drajayi1990@gmail.com, taip pat galite susisiekti su juo WhatsApp / Viber numeriu: +2347084887094 jis padėjo man susigrąžinti mano buvusią žmoną po 5 mėnesių išsiskyrimo, aš abejojau, bet dr Ajayi sugebėjo gerai išsklaidyti abejones. Daktaras Ajayi taip pat ruošia žoleles nuo bet kokios ligos, vaistažolių, skirtų vyrų impotencijai gydyti, vaistažolių miomų gydymui, žolelių, skirtų pastoti, vaistažoles inkstų ligoms gydyti, diabetą ir bet kokias sveikatos problemas. Dr Ajayi turi joms žolelių

Anonimiškas rašė...

Man buvo sudaužyta širdis pastaruosius 8 mėnesius po to, kai Shawn išsiskyrė su manimi, bet kai pamačiau žmonių liudijimus apie daktarą Ilekhojie, man buvo labai malonu paprašyti jo pagalbos. Jis paaiškino viską, ko reikia norint atlikti susitaikymo burtą, ir aš juo pasitikėjau visa širdimi. Lygiai per 3 dienas mano vaikinas, kuris vaikino mane mėnesius, skambino man 15 kartų vietoje. Buvau šokas, nes jis buvo tas, kuris mane užblokavo ir persikėlė į kitą vietą. Dabar esame laimingi kartu ir laukiame pirmojo bendro vaiko. Noriu įvertinti daktarą Ilekhojie už jo didelę pagalbą ir taip pat įspėti visuomenę apie šį puikų žmogų. Kreipkitės į jį asmeniškai, kad gautumėte tokią pat pagalbą. Skambinkite / Whatsapp / Viber +2348147400259 El. paštas: gethelp05@gmail.com

Anonimiškas rašė...

Esu čia, kad visus apšviesčiau apie gerus daktaro Ilekhojie darbus. Aš ir mano buvusi žmona jau 2 metus turėjome problemų ir bandėme konsultuotis ir kalbėtis su savo tėvais, bet niekas nepadėjo. Mes kovojame dėl visko ir išsiskyrimas buvo neišvengiamas, kol nepamačiau daktaro Ilekhojie apžvalgos. Susisiekiau su juo ir informavau apie savo būklę. Jis pažadėjo atlikti susitaikymo ritualą, kuris užtikrins, kad tarp manęs ir žmonos atkurtas ryšys. Jau praėjo savaitė, kai kreipiausi į jo pagalbą, o mano ir žmonos reikalai pradeda gerėti. Vėl pradėjome gyventi tame pačiame miegamajame ir abu informavome savo advokatus, kad atidėtų skyrybų planus. Dabar esu toks laimingas, kad vėl galiu džiaugtis savo žmona. Susisiekite su gydytoju Ilekhojie, jei turite problemų santuokoje. El. paštas: gethelp05@gmail.com arba WhatsApp/Telegram +2348147400259

Monique lava rašė...

Sveiki visi, mano vardas Monique Lava. Man buvo labai sunku, kai vaikinas paliko mane dėl kitos moters. Buvau emociškai nusiminusi ir nežinojau, ką daryti, kad jį susigrąžinčiau. Mėnesius turėjau bėdų ir visur ieškojau pagalbos, kol sužinojau apie DR rabaa. Susisiekiau su juo ir paaiškinau savo problemas. Jis norėjo man padėti ir paskatinti laikytis procedūrų, kad atkurtų meilę tarp mano ir vyro ir taip pat pasirūpintų, kad mes abu vėl sugrįžtume vienas pas kitą. Atitikau visus reikalavimus ir jis atliko savo darba. Po 48 valandų gavau žinutę iš savo vaikino, prašydama pasimatymo, kad galėtume išmesti daiktus. Dabar mes vėl kartu ir visa tai DR rabaa dėka. Jis taip pat gali jums padėti, jei esate pasirengęs tikėti ir išlikti viltingas. parašykite jam WhatsApp +31685031219 el. paštu drrabaahealing@gmail.com