2021 m. sausio 9 d., šeštadienis

Leigh Bardugo „Šešėlis ir kaulas“, „Šturmas ir audra“, „Nuopuolis ir pakilimas“ (Grišų trilogija)


Jeigu skaitėt mano knyginius pasižadėjimus naujiems metams, tai ten buvo parašyta, kad noriu skaityti daugiau fantastikos. Tai štai, kol kas esu perskaičiusi keturias knygas, ir visos jos yra maginė fantastika. Tai jau galiu laikyti pažadą sau įvykdytu :) Juokauju, žinoma. DUOKIT DAR.

Šioje trilogijoje skaitytojas nukeliamas į pasaulį, kuriame gyvena grišos, turintys stebuklingų galių - vieni gali gydyti sunkiausius sužeidimus, kiti valdyti orą bei vandenį, treti - ugnį, dar kiti yra tokie kariai, su kuriais nenorėtų susiremti nė viena kariuomenė. O pagrindinis pasakojimas sukasi apie du galingiausius grišas pasaulyje, apie gėrį ir blogį, ir apie siekį išgelbėti savo šalį, kurį abu supranta labai skirtingai.

Šiek tiek su grišomis jau buvau susipažinusi skaitydama tos pačios autorės „Šešetas varnų“, tačiau čia, žinoma, visas šis pasaulis išplėtotas kur kas geriau. Man išties patiko Mažieji rūmai, kuriuose mokosi ir gyvena grišos, nupasakotos jų galios - atrodo, net prieš akis matyti, kaip škvaliniai treniruojasi prie vandens, o inferniai - tolėliau nuo rūmų, kad netyčia liepsnos jų nesudegintų. Visada labai įdomu susipažinti su dar vienu nauju pasauliu ir pamatyti, kiek toli fantazija nunešė autorę, kaip jis sukurtas, ir bent jau man tokios knygos labiausiai patinka tuo, kad bandau įsivaizduoti savo vietą toje visatoje. Šiuo atveju - kokią galią valdyčiau, jeigu būčiau griša :D Tai už sukurtą pasaulį autorei pliusas. O dar, tiesa, to pasaulio suvokimą papildo knygos pradžioje esantys žemėlapiai.

Bet buvo ir minusų, ir labai esminių. Tai... veikėjai. Na kaip šitaip... Jie vos tik išlipę iš paauglystės ir gyvenimo sąlygos tikrai nepavydėtinos, bet jaunimo literatūros skaitau tikrai nemažai, tai esu sutikusi daugybę įdomesnių veikėjų. Šie (pagrindiniai!!) kažkokie be dvasios, banalūs, neintriguojantys... Užvertusi pirmą dalį rimtai susirūpinau, nes visos knygos metu simpatiją pajutau tik pačiam blogiausiam iš blogiečių. Ir ji nesitraukė iki pat pabaigos - būtent Darklingo personažas sukurtas tikrai įdomiai. Tiesa, antroje knygoje atsirado charizmatiškas jaunas princas, tai blogiukui teko pasidalinti simpatijas su Nikolajumi.


Tikriausiai dėl tos priežasties, kad antroje dalyje veikėjų gretas papildė toks gyvas personažas, būtent antra ir trečia trilogijos dalys patiko labiau nei pirmoji. Dažniausiai būna atvirkščiai - pirmoji smogia stipriai, todėl tęsiniai šiek tiek gąsdina. O kas, jeigu neprilygs? Tai čia prilygo ir pralenkė. Labai tuo džiaugiuosi, nes nepaisant to, kad iškilo tie keblumai su veikėjais, man vis tiek buvo įdomu, kaip baigsis istorija. Tai tikrai nereikėjo vargti verčiant puslapius, ilgainiui net nebuvo 100% aišku, kokį kelią pasirinks Alina, pagrindinė veikėja, kurios akimis ir pasakojama visa istorija. Ir mano galvoje susiformavo visai kitokia pabaiga - ok ir šita, bet aš galvoje susikūriau įdomesnę :D Skirtumas tik tas, kad Bardugo jau yra mylima ir gerbiama autorė pasaulyje, o man lemta parašyti nebent kokį fanfiction :D Kita vertus, jei būtų nutikusi mano pabaiga, tai būtų buvę labai sudėtinga parašyti tęsinius.

Iš esmės, kaip jau minėjau aukščiau, tai senas kaip pasaulis pasakojimas apie gėrio ir blogio kovą. Tik su magija, kurios ribos net neaišku, kur, ta kova yra kur kas įspūdingesnė. Man patiko, kad gerajai pusei čia iš tiesų sekasi labai sunkiai, iškyla daugybė sunkumų, griūva planai ir strategijos. Nėra juk taip lengva ir realiame pasaulyje, ar ne? Kokiu pavidalu bepasirodytų tos blogosios jėgos, vis tiek joms kažkaip geriau viskas gaunasi... Taip pat labai aiškiai keliami klausimai: kiek žmogus gali būti pasiryžęs paaukoti dėl pripažinimo ir jausmo, kad pagaliau turi savo vietą pasaulyje? Kiek galios ir valdžios jau yra pakankamai ir kada laikas sustoti? Su kokiais praradimais gali tekti susitaikyti kare? Kokius sprendimus padaryti? Tai pagalvoti tikrai yra apie ką, jeigu tik spėjama tai padaryti ryjant knygas :)

Taigi, visą seriją vertinčiau 4*/5. Slystelėjimai pirmoje dalyje sėkmingai suvaldyti kitose. Ir taip, ant naujausios knygos viršelio jau matyti Netflix ženkliukas - balandį sulauksime serialo, kuriame susipins Grišų trilogija ir Varnų dvilogija. Aš jau LABAI laukiu ir iš anksto liūdžiu, kad sezone tebus 8 serijos. Aš tikriausiai niekada neužaugsiu, nes tiesiog dievinu tokias knygas, tokias istorijas, pramušančias bet kokius blokus ir įtraukiančias taip, kad nereikia nei valgyti, nei miegoti. Visi internetai rašo, kad knyga labiausiai tinkama 12 - 15 m. amžiaus jaunimui, bet nežinau, man nei 12, nei 15, bet vis tiek patiko :D Visai tiktų norintiems pradėti pažintį su fantasy žanru :)

P.S. Labai draugiškas įspėjimas: gali tekti užsimerkti prieš daugybę klaidų, paliktų trečiojoje dalyje. Net nekalbu apie kablelių trūkumus - čia kalba eina jau apie tiesioginius vertimus iš anglų kalbos ir sakinių struktūrą, kuri visiškai neatitinka mūsiškės. Buvo net pora tokių vietų, kur teko stabtelti ir perskaityti sakinį keletą kartų, kad suprasčiau... Man atrodo, numojau ranka ir skaičiau toliau, nes nepavyko. Pirmosios dvi dalys šiuo atžvilgiu daug geresnės, nors ir vertėja, ir redaktoriai tie patys. Tai nežinau, kaip čia taip išėjo.

2 komentarai:

Manice Majic rašė...

Mano buvęs meilės partneris grįžo mylėti ir pasitikėti manimi labiau nei bet kada anksčiau, vadovaujuosi paprastomis instrukcijomis, kurias gavo puikus meilės burtininkas jo asmeniniu el. paštu, man pavyko susisiekti ir gauti iš jo greitą pagalbą atkurti mano santuokos meilę ir laimę ( dr.oduduwaspellcaster@gmail.com) taip pat šiandien galite sulaukti tokios pat pagalbos iš jo, kad susigrąžintumėte prarastą meilę arba atkurtumėte nutrūkusius santykius, o išsiskyręs partneris gali sugrįžti į meilę. tai įmanoma, nes man tai veikia per 2 dienas, mano buvęs meilužė man paskambino telefonu, kad atsiprašytų ir šiuo metu mes abu gyvename kartu su meile ir laime. ačiū Dr.Oduduwai už jo talentingas ir talentingas galias sugrąžinti buv.
norite stebuklingo žiedo „Talisman“ greitų pinigų, turtų, turto ir šlovės. Stebuklingi skaičiai žaidimams laimėti, loterijos burtai... ir kt.
Prašome laisvai pasidalinti šiuo įrašu kituose tinklaraščiuose, forumuose ar svetainėje, kad kiti žmonės galėtų perskaityti ir rasti greitą savo meilės santykių krizės sprendimą. tiek daug žmonių žinos, kad yra geras sprendimas bet kokiam šeimos iširimui arba išsiskyrusi pora vis tiek gali sugrįžti į meilę.
dr.oduduwaspellcaster@gmail.com
Susisiekite su oduduwa šiandien per jo whatsapp numerį: +2349129715420

Hanna rašė...

Po vedybų mano gyvenimas tapo labai sunkus, vyras pradėjo vytis kitas moteris, nes po metų laukimo nedaviau jam vaikų. Mačiau, kaip mano santuoka subyrėjo. Aš padariau viską, kas įmanoma, kad pakeisčiau situaciją, bet niekas nepadėjo, kol nesutikau daktaro Makha, dvasinio gydytojo. Dr Makha išgelbėjo mano gyvybę ir santuoką. dabar turiu 2 vaikus. Esu dėkingas daktarui Makhai, todėl palieku savo atsiliepimus visiems, kurie turi santuokos ir vaisingumo problemų. KONTAKTAS

📧paštas: makharituals@gmail.com
Whatsapp: +1(815)564-3618