2013 m. balandžio 29 d., pirmadienis

Torey L. Hayden "Mergaitė"

Būna knygų, kurių nepavyksta įveikti, kad ir kaip stengtumeisi, bet būna ir tokių knygų, kurias perskaitai vienu prisėdimu ir net pasipiktini: "Ką, jau baigėsi?!" Tokia knyga yra "Mergaitė".

Knygoje pasakojama apie šešiametę Šeilą ir jos mokytoją Tori. Šeila yra atvedama į "bepročių klasę", kaip ji pati sako, nes niekas negali su ja susitvarkyti, o mokykla yra tik tarpinė stotelė iki vaikų ligoninės (psichiatrinės, kaip supratau). Šeila yra be galo uždaras vaikas, itin problematiška, agresyvi ir nesukalbama. Tačiau mokytoja priima tai kaip iššūkį ir visais įmanomais būdais stengiasi prisijaukinti mergaitę.

Pirmas dalykas, kurį noriu pasakyti, tai kad ši knyga yra tikra istorija. Dėl to ji tampa dar geresnė ir įtaigesnė. Nors man kartais atrodydavo, kad viskas pernelyg nerealu, kad būtų tiesa, vis primindavau sau, kad mokytoja knygoje pasakoja savo patirtį ir apie tikrų tikriausią mergaitę.
Knygelė parašyta paprastai, nevartojant jokių įmantrių sakinių. Tiesiog prieinama kiekvieno protui ir ypač širdžiai. Kadangi čia yra tiek jausmų, kad vienu metu galite ir juoktis, ir verkti, ir pykti. Ir pati keletą kartų vos neapsiverkiau, ir buvau šokiruota kai kurių dalykų.. Žinokit, papasakoti sunku. Atrodo, maža knygelė, bet į ją tiek daug tilpo! Tiesa, sužavėjo begalinis mokytojos gerumas ir pasiaukojimas vaikams, o ypač Šeilai. Tokia mokytoja išties gali būti pavyzdys visiems pedagogams, ypač dirbantiems su protines negalias turinčiais vaikais.

~ ~ ~

Šiandien man turbūt kažkokia rodymosi ekrane manija :D Va, prašau :)


1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

labai geras pristatymas :)